Je rijbewijs al met 17 jaar: 2toDrive is een groot succes!

In november 2011 is het experiment 2toDrive van start gegaan in Nederland. Je kunt dan al vanaf 16,5 jaar bij ons beginnen met het nemen van rijlessen. Op de dag dat je 17 jaar wordt mag je al deelnemen aan het praktijkexamen. Het CBR heeft onderzoek gedaan naar de resultaten van 2toDrive en het blijkt een groot succes te zijn.

Wat is 2toDrive precies?

Met 2toDrive kunnen jongeren al vanaf 16,5 jaar beginnen met het nemen van rijlessen. Je hoeft dus niet meer te wachten totdat je 18 bent. Vanaf 17 jaar mag je het praktijkexamen afleggen voor rijbewijs B. Tot je 18e verjaardag mag je alleen autorijden onder begeleiding van een door jou uitgekozen coach. Deze coaches staan vermeld op een begeleiderspas, die je altijd bij je moet hebben als je aan het rijden bent. Je mag maximaal 5 coaches uitkiezen.

2toDrive coaches

Niet iedereen komt in aanmerking om jouw coach te worden. De coaches die je hebt uitgekozen moeten namelijk aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • De 2toDrive coach moet minimaal 5 jaar in het bezit zijn van rijbewijs B
  • De 2toDrive coach moet minimaal 27 jaar oud zijn
  • De 2toDrive coach mag in de 4 jaar voor de aanvraag geen strafrechtelijke veroordelingen voor verkeersovertredingen hebben gehad of onderzoek naar de rijvaardigheid of rijgeschiktheid opgelegd hebben gekregen door het CBR
  • Hij of zij mag niet onder invloed van alcohol, drugs of medicijnen zijn tijdens het begeleiden
  • De 2toDrive coach moet een geldig rijbewijs bij zich hebben tijdens het begeleiden

Na je 18e verjaardag mag je zelfstandig de weg op zonder begeleidingscoach. Het 2toDrive experiment is bedoeld om jongeren langer en onder relatief veilige omstandigheden ervaring op te laten doen op de weg. De groep beginnende bestuurders is verantwoordelijk voor ongeveer 20% van alle ernstige ongelukken op de weg. Met 2toDrive zal dit percentage aanzienlijk moeten dalen.

Het rijbewijs voor jongeren van 17 jaar ook bij Autorijschool van Haren een groot succes

In Duitsland heeft een soortgelijk experiment ertoe geleid dat jongeren tussen de 17% en 36% minder ongevallen veroorzaken en 15% tot 26% minder overtredingen maken. Opvallend is dat het slagingspercentage in Nederland onder de 17-jarigen gemiddeld op 56,3% staat ten opzichte van 48,2% van 18-jarigen. Onze ervaring is dat leerlingen van 17 jaar dingen gemakkelijker oppakken en daarom ook minder rijlessen nodig hebben. Het valt op dat de jongere leerlingen vaak ook gemotiveerder zijn dan 18 plussers.

Dus ben jij 16,5 jaar? Neem die uitdaging aan en ga op rijles!

2toDrive bij Autorijschool Van Haren

Ook bij Autorijschool Van Haren kun je al met 16,5 jaar beginnen met de rijles en met 17 jaar in bezit zijn van een rijbewijs! Je kunt er bij ons van uitgaan dat je de beste begeleiding krijgt op weg naar je rijbewijs. Je kunt eerst kennis maken met jouw rijinstructeur tijdens een gratis proefles. De rijinstructeur kan dan al je vragen over 2toDrive beantwoorden.

Wilt u meer informatie over 2toDrive? Neem dan contact op met een van onze rij-instructeurs of kijk op de website van 2toDrive.

Probeer nu een gratis en vrijblijvende proefles bij Autorijschool Van Haren